Novice

Toyotin Yaris Cross celo s štirikolesnim pogonom

Izmuznil se nam je v Ženevi, zato smo se prilagodili razmeram in ga za začetek spoznali na spletu.

Znane osnove

TOYOTA_NEW_YARIS_CROSS_FRONT LEFTTisto, kar je bilo znano že pred razkritjem, so tehnične osnove novinca. Yaris Cross je zasnovan na Toyotini arhitekturi GA-B, ki si jo deli z novo generacijo Yarisa. Ob dvignjeni namestitvi je bilo hkrati jasno, da se bo mersko postavil pod CH-R ter dopolnil Toyotino ponudbo športnih terencev, ki zdaj pokriva segmente B, C in D. Nobeno presenečenje seveda ni bilo niti dejstvo, da bo med pogoni pomembno mesto zavzemal hibridni sklop, zato pa toliko bolj, da bo zahtevnejšim kupcem na voljo tudi s pametnim štirikolesnim pogonom i-AWD.

Pri oblikovanju dinamičnega urbanega modela so se Toyotini snovalci osredotočili na odražanje pridevnikov robusten in minimalističen, kar mu je med drugim prineslo oglate plastične zaščite kolotekov, kakršne so nadeli tudi aktualnemu modelu RAV4. V Yarisu Cross se nadaljuje in nadgrajuje tema diamanta iz modela CH-R, le da je tu ob nekoliko bolj kompaktnih dimenzijah še dodatno poudarjena njegova agilnost.


Yaris Cross v številkah – dolžina: 4.180 mm, širina: 1.765 mm, višina: 1.560 mm, medosna razdalja: 2.560 mm.


Po razkritju konkretnih številk lahko dodamo, da ima v primerjavi z Yarisom “napihnjeni” Yaris Cross enako medosno daljo ter nekoliko večjo skupno dolžino (+240 mm) na račun 60 mm daljšega prednjega in 180 mm daljšega zadnjega previsa, kar mu prinaša predvsem več prostora v potniškem delu. Ob tem je od Yarisa za 90 mm višji (pri čemer je od tal oddaljen za dodatnih 30 mm) ter 20 mm širši. Pri modelu bodo na voljo platišča dimenzije do 18 palcev.

Tisto, česar pri Toyoti zaenkrat še niso razkrili, je prostornina njegovega prtljažnika. So pa zato navedli kar nekaj podatkov o njegovi uporabnosti. Ob dejstvu, da je v modelu (opcijsko) na voljo praktičen sistem prostoročnega električnega odpiranja prtljažnih vrat, med drugim še to, da je opremljen z nastavljivim dvojnim dnom ter posebnim sistemom varnostnih pasov, ki omogočajo boljšo organiziranost in prilagodljivost zadnjega prostora. Naslon zadnje klopi je deljiv v razmerju 40:20:40.

toyota yaris cross prtljažnik

Sodoben hibridni sklop 4. generacije

TOYOTA_NEW_YARIS_CROSS_REAR_LEFTYaris in Yaris Cross sta prva Toyotina modela s hibridnim sklopom, ki vključuje novi 1,5-litrski trivaljnik z Atkinsovim ciklom. Agregat naj bi pri proizvajalcu izboljšali z vidika zmanjševanja trenja in mehanskih izgub ter optimirali hitrost izgorevanja, tako da se lahko pohvali s 40-odstotno termično učinkovitostjo. Dopolnjujeta ga elektromotor ter litij-ionska baterija, sistemska moč hibridnega pogona pa znaša 85 kW (116 KM). PO navedbah proizvajalca naj bi različica s pogonom na sprednji kolesni par v ozračje spustila le 90 gramov CO2 na kilometer, različica s štirikolesnim pogonom AWD-i pa manj kot 100 gramov CO2/km.*

Prav možnost izbire štirikolesnega pogona je ena od glavnih lastnosti, kjer Yaris Cross odstopa od številne konkurence. Bolj kot za resnejše terenske podvige bo verjetno voznikom pomemben kot dodatek za izboljšan občutek stabilnosti in oprijema v slabših voznih razmerah. Ob tem pri Toyoti dodajajo, da je vgrajeni elektronski sistem precej bolj kompakten in lažji kot mehanski štirikolesni pogon, kar Crossu omogoča nižjo porabo goriva


Sistem AWD-i pri speljevanju in pospeševanju navor usmerja na zadnjo os, pri običajni vožnji pa avtomobil poganja le sprednji pogon. Ko sistem zazna slabši oprijem, se samodejno vklopi štirikolesni pogon (na neutrjenem makadamu, v močnem dežju, na zasneženi cesti ali na peščeni podlagi).


Za dodatno varnost potnikov bo tudi v Yarisu Cross skrbel skupek naprednih vozniških pripomočkov, ki jih znamka označuje z imenom Toyota Safety Sense (TSS).

Yaris Cross bo Toyota proizvajala v francoskem obratu Valenciennes, v slovenskih salonih pa ga lahko pričakujemo v drugi polovici prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Foto: Toyota.)

* Podatki so usklajeni s ciklom NEDC; emisije po ciklu WLTP znašajo manj kot 120 g/km za različico s sprednjim pogonom oziroma manj kot 135 g-km za različico s štirikolesnim pogonom AWD-i; natančni podatki so predmet končne homologacije.

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Toyotin Yaris Cross celo s štirikolesnim pogonom"


RedBaron
3 leta 11 meseci nazaj

Zanimiva oblika, všečen volan!! Pohvalno, da je opcija 4×4

3 leta 11 meseci nazaj

Hude so te nove toyotice, ni kaj!

xxl
3 leta 11 meseci nazaj

Če bo od “primerljivega” CH-R cenejši 2-3000€, raje slednjega.

tha_man
3 leta 11 meseci nazaj

Spredaj…ok, iz ostalih kotov pa zelo kul. Škoda, da so šli spreminjat števce od Yarisa, ker so mi bli najbolj všečna stvar v notranjosti. Me zanima, kako se bo obnesel tale nov hibridni sklop.

J.McLane
3 leta 11 meseci nazaj

Motor je v bistvu enak 2.0 hibridnem “dynamic force”, brez enega cilindra in brez D4-S. Ampak ja, previdnost pri prvih letnikih nikoli ni odveč.

3 leta 11 meseci nazaj

ufff izgleda noro hud!

 
Nova generacija modela Opel Mokka bo tudi električna
Dacia z motorji Eco-G vrača možnost izbire pogona na avtoplin