Novice

V duhu zmernosti

Nekdaj najpomembnejši avtomobilski razred se je v zadnjih letih opazno skrčil in zanimivo bo videti, kaj ga čaka v prihodnosti.

Ravno prav veliki

Avtomobilski segment C je na evropskem trgu tradicionalno zadovoljeval potrebe velikega dela voznikov. Če nas je v Evropi manj vleklo k štirivratnim limuzinam, smo bili toliko bolj navdušeni nad praktičnostjo kombilimuzin ali dodatnim prostorom v karavanskih prtljažnikih. Vse našteto še vedno velja, a so se v enačbi pojavili novi igralci v podobi križancev, ki so obdržali vse najboljše in dodali višji položaj sedenja, prevzet iz terencev.

Niti ni več pomembno ali je šlo za prebrisanost tržnikov ali za naraščajoče zahteve potrošnikov, nekdaj najmočnejši razred se je v preteklih letih močno skrčil. Kot smo lahko potrdili v tokratni primerjavi, pa je v njem konkurenca še vedno zelo tesna in proizvajalci izkoriščajo tudi najmanjše podrobnosti, ki bi jih lahko postavile pred tekmece.

prima-primaryV skladu s trendi na trgu se stvari spreminjajo tudi na področju pogonov, kjer se manjša delež dizelskih motorjev. Vse več sklopov ob klasičnem agregatu z notranjim zgorevanjem vključuje elemente elektrifikacije, ki znižujejo porabo in posledično strogo regulirane emisije škodljivih snovi. Uporabniki so, tudi zaradi razmaha sodobnih vozniških pomagal, že bolj naklonjeni samodejnim menjalnikom. Nenazadnje pa proizvajalci levji delež pozornosti pri razvoju posvečajo pospešenemu prehodu na baterijsko-električne modele, ki bodo (oziroma naj bi) zmanjšali ogljični odtis osebne mobilnosti prihodnosti.


PRIMA smo: Avtomanija, Avto Fokus, Finance, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


Ker smo se v kompaktnem razredu enkrat že posvetili družinskim karavanom, smo se tokrat odločili za primerjavo petvratnih limuzin:

Odločili smo se za bencinsko gnane modele z ročnim menjalnikom. Glavnina konkurentov je imela pogonski sklop moči v razponu 90-96 kW, nekoliko sta odstopala le Megane in Scala, kjer v ponudbi ni primernejše različice. Podrobnejše tehnične podatke najdete v spodnji galeriji.

Ocenjevanje modelov je potekalo po usklajenih vsebinskih sklopih. Pri vseh avtomobilih smo podrobno preverili uporabnost potniškega in prtljažnega prostora, ovrednotili njihov nastop v vožnji, primerjali dostopnost sodobnih vozniških pripomočkov, pridobili nakupne cene in povezane stroške lastništva ter na koncu dodali mnenje o njihovi prepričljivosti.

Povzetek vseh lastnosti nas je pripeljal do najbolj prepričljivega predstavnika razreda Cveč lahko preberete v obširni reportaži.

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "V duhu zmernosti"


ggorenc
2 leta 11 meseci nazaj

Kolikor vem je Skoda Octavia tekmec Golfa in ne Scala, ki je povecan Polo. Ker pol je vseeno, ce po dimenziji vrzete notri se Dacio Sandero ali pa Logana karavan in ga zacnete primerjati z audijem A4.

igork
2 leta 11 meseci nazaj

Popravite širino pri golfu.

 
Solterra bo Subarujev prvi električni križanec
Genesis G70 Shooting Brake po okusu evropskih kupcev