Novice

Združitev s PSA dviguje vrednost delnic FCA

Potem ko so se predstavniki skupin PSA in FCA dogovorili o delni spremembi pogojev združitve, je vrednost delnic skupine FCA občutno narasla.

 

Dokončna združitev obeh avtomobilskih velikanov v združeno podjetje pod imenom Stellantis je predvidena za prvo četrtletje prihodnjega leta, ko naj bi nastalo četrto največje podjetje avtomobilske branže v svetovnem merilu. Kmalu po objavi informacije o posodobljenem dogovoru je vrednost delnic skupine FCA na milanski borzi zrasla za skoraj 8 odstotkov, medtem ko so delnice skupine PSA pridobile 1,5 odstotka.

Glede na najnovejši dogovor naj bi delničarji skupine FCA prejeli nekoliko manjši delež izplačil v gotovini, vendar naj bi kot protiutež prejeli lastniški delež drugega podjetja. Predstavniki obeh skupin so se tudi dogovorili, da bodo ob združitvi poskrbeli za ohranitev dovolj velikega deleža prostih denarnih sredstev, kar naj bi pripomoglo k lažji prebroditvi krize, ki jo je pandemija koronavirusa povzročila na področju avtomobilske industrije.

Skupina FCA bo posledično znižala izplačilo posebnih dividend vlagateljem, saj so prvotna izplačila v višini 5,5 milijard evrov zmanjšali na 2,9 milijarde evrov, izplačati pa jih nameravajo ob zaključku združitve. Pri skupini PSA nameravajo z delitvijo njihovega 46-odstotnega deleža podjetja Faurecia, ki se ukvarja s proizvodnjo avtomobilskih komponent, počakati do končane združitve. Delnice družbe s trenutno tržno vrednostjo 5,8 milijard evrov naj bi tako dobili vsi delničarji Stellantisa in ne le sedanji lastniki delnic skupine PSA, kot je bilo prvotno mišljeno.

Predstavniki obeh skupin še razmišljajo o tem ali bodo svojim delničarjem izplačali vsaka po 500 milijonov evrov že pred koncem postopka združitve, saj glede na razmere na trgu in poslovne rezultate obstaja tudi možnost, da bi po končani združitvi znesek v skupni vrednosti milijarde evrov izplačali vsem lastnikom delnic podjetja Stellantis.

Da finančna stabilnost ostaja ena od prioritet obeh skupin, je že pretekli teden poudaril tudi Mike Manley, izvršni direktor skupine FCA, ter izjavil, da se z direktorjem skupine PSA Carlosom Tavaresom zavedata dejstva, da je potrebno združitev zaključiti s kar najbolj pozitivnimi bilancami.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: PSA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Hyundai Tucson bistveno drugačen od predhodnika
Prenova za Jaguarjev F-Pace