Novice

Članice EU nenaklonjene uporabi tehnologije Wi-Fi v avtomobilih

Večina držav članic EU je namreč glasovala proti predlogu uvedbe tehnologije Wi-Fi kot standarda za povezljivost vozil.

Evropska komisija želi v kratkem uveljaviti standarde na področju povezljivosti avtomobilov. Uvedba tovrstnih tehnologij naj bi namreč kmalu pričela prinašati milijardne zaslužke, ne samo avtomobilskim proizvajalcem, temveč tudi telekomunikacijskim podjetjem ter proizvajalcem teh tehnologij.

Za uvedbo tehnologije Wi-Fi, za katero že obstoja določena infrastruktura, so se zavzemali predvsem Volkswagen, Renault in Toyota, medtem ko se za uporabo tehnologije 5G zavzemajo pri avtomobilskih proizvajalcih BMW, Daimler, Ford, skupini PSA in pri tehnoloških podjetjih Intel, Qualcomm, Huawei ter Samsung.

Glede na dejstvo, da se tudi predstavnikom avtomobilske industrije in tehnoloških podjetij zaenkrat še ni uspelo uskladiti glede tega, katera tehnologija naj bi bila najustreznejša, bo Evropska komisija najverjetneje prisiljena presekati gordijski vozel ter postaviti temelje za prihodnost. Prednost uporabe tehnologije Wi-Fi vidijo sicer predvsem v tem, da bi bilo moč zaradi že obstoječe infrastrukture hitreje pričeti z njeno uporabo. Po drugi strani naj bi omrežja 5G, ki so trenutno sicer še v povojih, omogočala širši spekter uporabe, saj naj bi povezovala tako avtomobile kot tudi vrsto drugih naprav. Uporaba tehnologije 5G naj bi obenem predstavljala osnovo razvoju sistemov avtonomne vožnje, ki naj bi med drugim temeljili tudi na tovrstni povezljivosti.

Na sestanku v Bruslju, kjer je potekalo glasovanje, je proti uvedbi standarda Wi-Fi za področje povezljivosti avtomobilov glasovalo 21 držav članic, med njimi tudi Nemčija, Francija in Italija.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Članice EU nenaklonjene uporabi tehnologije Wi-Fi v avtomobilih"


jankometka
2 leta 2 meseci nazaj

5G je začetek konca družbe kot jo poznamo…v negativnem smislu

xxl
2 leta 2 meseci nazaj

Veliki brat vsepovsod, prej kot slej. Super.

 
BMW X7 kot poltovornjak, resno?
Castle Bromwich bo dom naslednjega Jaguarja XJ