Novice

Honda Civic Type R v letošnjem letu dobiva dve novi različici

Ob prenovi na sredini življenjskega cikla se bosta obstoječim različicam pridružili še lažja, namenjena dirkalnim stezam, ter vizualno manj vpadljiva različica športne linije modela Civic.

Od sredine letošnjega leta naj bi bilo že možno naročiti model z oznako Sport Line, ki naj bi bil z bolj diskretno zunanjostjo namenjen tistim, ki jim standardni Type R deluje preveč vpadljivo za vsakdanjo rabo. Najbolj opazna sprememba zunanjosti je zamenjava velikega zadnjega spojlerja z nižjim, manj izstopajočim, ter nova 19-palčna aluminijasta platišča, na katera so namestili Michelinove pnevmatike Pilot Sport 4S. Tudi notranjost je bila deležna manjših sprememb oblazinjenja, pri Hondi pa so poskrbeli za boljšo zvočno izolacijo ter s tem obenem zmanjšali vibracije.

Druga različica, ki bo na voljo v omejeni seriji stotih primerkov, je bila zasnovana s popolnoma drugačnimi pogledi, saj so jo pri Hondi predstavili kot najbolj dinamičen športni avtomobil tega segmenta ter obenem najekstremnejšo različico Civica Type R do sedaj. Za zmanjšanje mase so odstranili klimatsko napravo, zaslon na dotik in precej zvočne izolacije, kar naj bi prispevalo k prihranku 47 kg. Nameščena so tudi lažja 20-palčna platišča BBS z gumami Michelin Cup 2, Hondini inženirji pa naj bi temu primerno prilagodili še nastavitve vzmetenja in krmiljenja. Na voljo bo v ekskluzivni rumeni barvi Sunlight Yellow s kontrastno črno streho, stranskimi ogledali in odprtino za zajem zraka, pripadnost posebni seriji pa bo označevala še ploščica z oznako na armaturni plošči.

Prenovljeni Civic Type R je bil sicer že predstavljen pretekli mesec in ni bil deležen večjih sprememb zunanjega videza, nekoliko so bili spremenjeni le odbijači in luči. Za večjo učinkovitost hlajenja so povečali odprtine za zajem zraka, ki naj bi v kombinaciji z novim hladilnikom omogočile učinkovitejše hlajenje ob ekstremnih obremenitvah.  Učinkovitejše so tudi zavore z dvojnimi plavajočimi zavornimi koluti spredaj, boljšim hlajenjem ter manjšim hodom zavornega pedala, s spremembami vzmetenja in na podvozju pa so še dodatno izboljšali vodljivost.

Nekaj sprememb je bila deležna tudi notranjost, ki poleg nadgrajenega multimedijskega sistema sedaj vključuje volan, oblečen v alkantaro, ter spremenjeno prestavno ročico. Nova različica zvočnega sistema (Active Sound System) naj bi v načinih Sport in R+ oplemenitila zvok motorja in ga utišala v načinu Comfort. Nov je še prikazovalnik parametrov LogR, ki vozniku omogoča vpogled v vrednosti temperature in tlakov v realnem času, z uporabo GPS-a in merilnikov pospeška pa naj bi omogočal doseganje hitrejših časov na dirkališču.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Honda Civic Type R v letošnjem letu dobiva dve novi različici"


4 leta 2 meseci nazaj

raje megana rs-trophy

nejc1
4 leta 2 meseci nazaj

Pa bo spet padel rekord na Nürburgringu 😀

 
Električna ofenziva Renaulta na avtomobilskem salonu v Ženevi
Kia Sorento prihaja na novi platformi in z možnostjo hibridnega pogona