Novice

Hyundai dviguje prah z izjavo o morebitnem sodelovanju s podjetjem Apple

Najprej je v javnost prišla informacija, da naj bi se se Hyundai in Apple dogovarjala o morebitnem partnerstvu pri razvoju električnega avtomobila, vendar so predstavniki korejskega avtomobilskega izdelovalca kmalu zatem to izjavo nekoliko spremenili.

Objava namere o morebitnem sodelovanju Hyundaija z Applom na področju razvoja avtonomnega električnega avtomobila je povzročila pravo evforijo na borzi, saj so takoj po objavi delnice Hyundaija poskočile za skoraj 20 odstotkov. S tem se je vrednost podjetja povečala za približno 7,3 milijarde evrov. Le nekaj ur po prvotni objavi so pri korejskem avtomobilskem proizvajalcu prvotno izjavo popravili ter napisali, da so prejeli pobude za sodelovanje na tem področju od različnih potencialnih partnerjev, vendar pri tem niso več omenjali podjetja Apple.

Lahko da je do spremembe retorike prišlo tudi zaradi že pregovorno znane skrivnostnosti podjetja Apple pri najavi novih projektov ali partnerstev in so se pri Hyundaiju odločili za spremembo izjave, da ne bi bili deležni slabe volje morebitnega bodočega partnerja. Kot pričakovano, pri Applu niso podali komentarja na to temo.

Vikend je prinesel nova ugibanja, ko je Korea IT News objavil, da naj bi Apple in Hyundai podpisala partnersko pogodbo za sodelovanje pri razvoju avtonomnega električnega avtomobila že do marca letos, s proizvodnjo pa naj bi začeli do leta 2024 v severnoameriškem obratu. Hyundai Motor je ponovil predhodne navedbe glede razgovorov z več potencialnimi partnerji, Apple ni komentiral.

Morebitno sodelovanje obeh podjetij na tem področju bi najverjetneje potekalo na način, da bi Apple za zasnovo novega električnega modela uporabil Hyundaijevo novo električno platformo E-GMP, ki omogoča hitro polnjenje in do 500 km dosega. Apple bi lahko na platformi korejskega avtomobilskega proizvajalca uporabil novo zasnovo baterij monocell, ki ob manjših merah omogoča večjo zmogljivost, prav tako pa naj bi pri Applu razmišljali o uporabi litij-železo fosfatnih baterij (LiFePO4), ki naj bi se v primerjavi s klasičnimi litij-ionskimi baterijami manj pregrevale in bile bolj varne v različnih pogojih uporabe.

Pri Hyundaiju in sestrskem podjetju Kia sicer še naprej postavljajo temelje elektrifikaciji, preteklo leto so že vložili okoli 95 milijonov evrov v britansko zagonsko podjetje Arrival, relativno sveže pa je tudi sodelovanje s hrvaškim podjetjem Rimac, s katerim naj bi sodelovali pri razvoju visoko zmogljivih električnih avtomobilov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Automotive News. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Elon Musk je postal najbogatejši Zemljan
Gladiator končno tudi na stari celini