Novice

Fisker se pripravlja na vstop med delniške družbe

Ameriško zagonsko podjetje, ki se pod taktirko bivšega BMW-jevega oblikovalca Henrika Fiskerja pripravlja na pričetek prodaje svojega prvega športnega križanca, naj bi že letos prešlo med delniške družbe.

Vstop na borzni parket v New Yorku naj bi Fiskerju omogočila nedavna združitev s podjetjem Spartan Energy Acquisition Corp. v vrednosti 2,9 milijarde ameriških dolarjev ((2,56 milijarde evrov). Podjetje Spartan Energy Acquisition Corp. je bilo ustanovljeno s strani investicijske družbe Apollo Global Management prav z namenom združitve z zasebnim podjetjem, ki bi mu s tem omogočilo prehod med delniške družbe. Na podoben način je na borzo letos vstopilo tudi zagonsko podjetje Nikola, ki se prav tako ukvarja z razvojem električnih vozil.

Zaključek posla in prehod med delniške družbe naj bi se zgodil v zadnjem četrtletju letošnjega leta ter naj bi podjetju Fisker omogočil dovolj sredstev (preko ene milijarde dolarjev) za nadaljevanje razvoja in pričetek proizvodnje modela Ocean, ki naj bi z začetno ceno 37.499 ameriških dolarjev (33.200 evrov) predstavljal neposrednega tekmeca Teslinemu modelu Y. Pričetek proizvodnje načrtujejo za konec leta 2022, finančna sredstva pa zbirajo tudi neposredno pri zasebnih vlagateljih, saj so v tretjem krogu financiranja že uspeli zbrati nadaljnjih 50 milijonov dolarjev.

Po besedah Henrika Fiskerja, ustanovitelja in direktorja podjetja, naj bi s testiranji prvih prototipov pričeli proti koncu letošnjega leta, istočasno pa naj bi pričeli še z vzpostavljanjem prodajne in servisne mreže. Po Fiskerjevih besedah naj bi se z Volkswagnom dogovarjali o uporabi njihove električne platforme MEB, kar naj bi jim omogočilo znatne prihranke pri stroških in času razvoja. Kot je znano, naj bi pri Volkswagnu razmišljali v smeri ponudbe licenčne uporabe njihove električne platforme tudi ostalim avtomobilskim proizvajalcem, podoben dogovor pa so že sklenili z ameriškim Fordom, ki naj bi na osnovi platforme MEB evropskim kupcem do leta 2023 ponudil nov električni model.

Električni križanec Ocean naj bi ob bateriji s kapaciteto 80 kWh nudil med 400 in 480 km dosega z enim polnjenjem, pri Fiskerju pa so že združili moči z elektro podjetjem Electrify America. Skupaj naj bi razvili sistem polnjenja, s pomočjo katerega bi v približno pol ure baterijo novega križanca napolnili s količino električne energije, ki bi zadostovala za 320 km dosega.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Fisker.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes AMG GT Black Series prikazuje napredek znamke
Združeno podjetje PSA-FCA bo Stellantis