Poraba 5,9 l/100km Največja hitrost 177 km/h Cena 37.979,04 (37.000,00 s popustom) eur
Plusi
 • motor in menjalnik
 • varčnost
 • preglednost
 • možnosti sistema MBUX in dodatni prikazi delovanja motorja
 • delovanje samodejnega preklopa dolgih luči
 • prostornost
Minusi
 • brez električno zložljivih stranskih ogledal in samozatemnitvenega notranjega vzvratnega ogledala
 • omejitev položaja sprednjih sedežev ob zloženih naslonjalih zadnje klopi
 • težko zapiranje prtljažnih vrat
 • hrup pri večjih hitrostih
 • nedefinirani premiki prestavne ročice, ki hitro namesto v vzvratno prestavo zdrsne v položaj P.

Z razredom T pri nemški znamki dvigujejo raven svoje ponudbe na področju družinskih enoprostorcev, saj se želijo z dodatnim udobjem in več prestiža še bolj približati pričakovanjem kupcev. V kolikšni meri pa so, razen cenovno, pri Mercedes-Benzu uspeli nadgraditi “običajno” različico modela Citan, smo imeli možnost preizkusiti na tokratnem druženju s testnim T 180d.

Nadgradnja

Če pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu z modelom Citan Tourer ciljajo predvsem na kupce dostavnih vozil, ki jim ob nakupu tega modela ponudijo tudi možnost vsakdanje prostočasne uporabe, naj bi novi razred T ponujal vsestransko uporabnost bolj premijske narave za tiste, ki so za več udobja in (manjši) dodatek prestiža pripravljeni seči globlje v denarnico. Tokrat se mi je izpolnila želja, izražena že ob preizkušanju modela Citan, saj je bil testni razred T opremljen z močnejšo izvedenko 1,5-litrskega dizelskega motorja v kombinaciji s samodejnim menjalnikom. Pogonska kombinacija se je izkazala v skladu s pričakovanji in omogoča suvereno pospeševanje ter vožnjo brez napora, poraba goriva pa tudi ob priganjanju ostaja sprejemljivo nizka.

Mercedesov značaj

Mercedes-Benz razred T (26)Podobno kot njegov malo manj premijski brat, je tudi novi razred T tehnološki dvojček Renaultovega modela Kangoo, ki so ga pri nemški znamki dodatno nadgradili skladno z višjimi pričakovanji njihovih kupcev. Hitro opazna izbira boljših materialov in bolj kvalitetna končna obdelava sicer dodata kanček značaja “pravih” avtomobilov znamke Mercedes-Benz, a v mojih očeh, poleg pogonskega sklopa, ki je bil v testnem vozilu, še največ dodane vrednosti ponuja informacijsko-multimedijski sistem MBUX, ki se, sicer žal tudi tokrat ob relativno slabi kvaliteti zvoka, izkaže z intuitivnim delovanjem in enostavno dostopnimi funkcijami ter možnostmi povezovanja.

Po pričakovanjih

Mercedes-Benz razred T (17)Sedenje tudi v razredu T ostaja primerno značaju vozila, voznikov sedež je imel tokrat ob standardni nastavitvi višine in naklona še možnost električne nastavitve ledvene opore. Z ergonomskega vidika so vsa stikala in ročice logično razporejeni ter vozniku enostavno dosegljivi, upravljanje večine funkcionalnosti pa je možno tudi s pomočjo tipk na volanu, ki sicer zahtevajo nekaj privajanja, a se hitro oddolžijo z uporabnostjo. Tudi najnižja nastavitev voznikovega sedeža ne terja davka pri dobri preglednosti na vse strani, ki jo, poleg velikih steklenih površin, omogočajo še konkretna stranska ogledala, ki pa v testnem avtomobilu začuda niso bila električno zložljiva. Za lažje manevriranje so poskrbela še parkirna tipala spredaj in zadaj ter prikaz kamere ob vzvratni vožnji, avtomobil pa, kljub malenkost večjemu obračalnemu krogu v primerjavi s Citanom, ob vseh pomagalih ostaja dovolj okreten tudi v mestni gneči in na omejenem prostoru za manevriranje.

Vozne lastnosti ostajajo v mejah pričakovanj za takšen tip avtomobila, v primerjavi z manj prestižnim bratom je morda malenkost manj nagibanja v ovinkih in nihanja na cestnih neravninah, k čemur pa so najverjetneje svoj delež prispevala tudi večja, 17-palčna kolesa in “placebo” učinek, da nekaj pač mora biti drugače. Občasno zmoti občutek nekontroliranega plavanja v bolj dinamično odpeljanih ovinkih, ki pa je verjetno posledica (pre)mehkega volana in slabše povratne informacije, zato mu na ovinkastih cestah bolje pristoji umirjena vožnja.

Občutek prestiža

Mercedes-Benz razred T (26)Že na prvi pogled (in otip) je opazna izbira mehkejših materialov in manj trde plastike v notranjosti, sedeži ponujajo več udobja, zaznavna kvaliteta pa je dodatno poudarjena z oblogo armaturne plošče iz imitacije usnja, s sijajnimi črnimi površinami (ki so odličen lovilec prstni odtisov) in dodatki iz kroma. Poleg police čez celotno širino zgornjega sprednjega dela kabine je v notranjosti dovolj manjših in večjih odlagalnih prostorov, naslonjalo zadnje klopi pa lahko zložimo v celoti ali pa v razmerju 1:3 oziroma 2:3 in ob povečani prostornini prtljažnika dobimo možnost prevažanja daljših predmetov. Žal pa se moramo tudi tu ob zloženih naslonjalih zadnje klopi sprijazniti z omejenim pomikom sprednjih sedežev. Pohvalno je, da pri Mercedesu kljub vsesplošnemu trendu digitalizacije še naprej ohranjajo fizične gumbe za nastavitev klimatske naprave in prezračevanja ter ogrevanje sedežev, prav tako pa je na “analogen” način še vedno možna nastavitev glasnosti in hiter prehod med glavnimi meniji sistema MBUX.

Mercedes-Benz razred T (1)Informacijsko-multimedijski sistem MBUX je poleg (opcijske) navigacije ponujal povezljivost Mercedes Me in dodatne prikaze parametrov motorja med vožnjo. Zanimiva igrača za vse, ki so željni večjega vpogleda v zakulisje tehnike, med katere sodim tudi sam. Na osrednjem zaslonu lahko med vožnjo spremljamo prikaz sile pritiskov pedala za plin in zavor, prikaz parametrov delovanja motorja (moč, navor) v realnem času ali razširjen prikaz in analizo porabe. Sistem omogoča sočasen priklop dveh mobilnih telefonov preko povezave Bluetooth ter, ob upravljanju imenika, pogovorov in prikaza sporočil, omogoča tudi predvajanje glasbe s telefona. Za uporabo teh funkcij brez odvračanja voznikove pozornosti s ceste lahko učinkovito poskrbi še digitalna pomočnica, ki jo kadarkoli prikličemo z ukazom “Hey Mercedes”, a tokrat žal ni imela tudi možnosti upravljanja klimatske naprave. Za uporabo funkcij Android Auto ali Apple CarPlay je bilo potrebno v testnem avtomobilu telefon povezati s kablom preko USB vmesnika – dve vtičnici USB-C se nahajata nad panelom za brezžično polnjenje, dve, namenjeni potnikom na zadnji sedežih, pa sta na voljo tudi na zadnjem delu sredinske konzole.

Več “žmohta”

Mercedes-Benz razred T (10)Močnejša različica dizelskega štirivaljnika ob določenih izboljšavah brunda po francosko v kombinaciji s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama. Odlikuje jo miren tek, ob solidni zvočni zatesnjenosti pa dobro opravlja svoje poslanstvo. Od nje sicer ne smemo pričakovati športnih presežkov, a vseeno v vseh režimih vožnje vleče suvereno in usklajeno sodeluje z avtomatiko, ki se do določene stopnje pritiska pedala za plin zanaša na motorni navor, kasneje pa relativno hitro prestavi v nižjo prestavo in motor zažene v višje vrtljaje, v katere se ta z veseljem zavrti.

Ob spremljanju prej omenjenih parametrov motorja na osrednjem zaslonu sistema MBUX ob zmerni in tekoči vožnje po ravnem tudi ob avtocestni vožnji zadostuje (in uporabljamo) le med 29  in 40 kilovatov moči ter med 50 in 80 Nm navora, zanimivo pa je bilo spremljati občuten porast obeh vrednosti ob vključenem regulatorju hitrosti ob vožnji v vrhniški klanec. Sape mu ne zmanjka tudi pri višjih avtocestnih hitrostih, kjer se mu, tudi zaradi velike čelne površine avtomobila in posledično večjega zračnega upora, poraba nekoliko poveča. Ta je, po dveh tretjinah avtocestnih kilometrov ter tretjini po mestu in regionalnih cestah, na testu dosegla 5,9 litra, kar je – glede na maso vozila in nameščene zimske pnevmatike – soliden rezultat.

Dopolnjuje ponudbo

Mercedes-Benz razred T (12)Mercedes-Benz razred T s svojo zasnovo in lastnostmi cilja na tiste, ki pričakujejo nekaj več in so za to pripravljeni dodatno odpreti mošnjiček. Ponuja dodatne možnosti individualizacije in prestiža, žal pa seznam dodatne opreme testnega vozila in manko nekaterih funkcij, ki jih v tem cenovnem razredu skorajda že štejemo za samoumevne in standardne (prilagodljivi regulator hitrosti, električno zlaganje stranskih ogledal, možnost brezžičnega priklopa za uporabo sistemov Android Auto in Apple CarPlay), kaže, da za višjo ceno in daljši seznam dodatkov ne dobimo vedno najboljšega izkupička.

Besedilo in foto: Matjaž Zupančič.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinacija zmogljivosti dizelskega motorja in 7-stopenjske avtomatike zadostuje za lagodno vožnjo v vseh razmerah.
  8
 • Notranjost
  Pri notranjosti novega razreda T že na prvi pogled opazimo uporabo kvalitetnejših materialov za notranje obloge in sedeže ter manj trde plastike v primerjavi z modelom Citan. Sedeži nudijo več udobja, dodatnih funkcionalnosti pa je bil deležen tudi informacijsko-multimedijski sistem MBUX. Kvaliteta zvoka še vedno ostaja podpovprečna.
  9
 • Opremljenost
  Razred T že serijsko ponuja precej asistenčnih sistemov, žal pa testni primerek ni imel (doplačljivega) radarskega regulatorja hitrosti. Nenavadno je tudi, da v standardni opremi ni električno zložljivih stranskih ogledal, kar bi pri širini avtomobila velikokrat prišlo prav.
  9
 • Vozne lastnosti
  Vozne lastnosti ostajajo v skladu s pričakovanji za takšen tip avtomobila. Še najbolj moteč je občasen občutek plavanja v ovinkih in premehek volan, ki ne nudi dovolj povratne informacije.
  7
 • Gospodarnost
  Več prestiža za višjo ceno - velja tudi v primeru novega Mercedesovega razreda T, ki se cenovno približuje štiridesetim tisočakom.
  6
 • Zmogljivost
  Močnejša različica dizelskega motorja je suverena tudi v primeru bolj obteženega avtomobila, menjalna avtomatika pa se ob zmernem pritiskanju pedala za plin precej zanaša na motorni navor in omogoča vožnjo v nizkih vrtljajih. Za več dinamike je potrebno dodati za merico več plina, menjalnik pa v tem primeru s prestavljanjem prestave ali dveh navzdol dovoli (in zadrži) višje vrtljaje, kar pride prav pri hitrejšem vključevanju v promet ali prehitevanju.
  8
 • Sklep
  Mercedes-Benz razred T nadgrajuje ponudbo nemške znamke v tem segmentu in (ob višji ceni) sicer doda več prestiža in udobja, a še vedno ne more skriti svojega porekla. To sicer ni nujno slabo, a odpira vprašanje, če ponuja dovolj tudi zahtevnejšim kupcem avtomobilov z emblemom zvezde.
  7.8

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 27.313
cena testnega vozila (€) 37.979,04 (37.000,00 s popustom)
dolžina × širina × višina (mm) 4.488 x 1.859 x 1.800
dovoljena masa vozila (kg) 2.199
emisija CO2 (g/km) 150
emisijski razred Euro 6D - ISC -FCM
gibna prostornina (cm3) 1.461
kompresija (1:) 15,1
masa praznega vozila (kg) 1.678
medosna razdalja (mm) 2.716
menjalnik/pogon 7-stopenjski samodejni / spredaj
največja hitrost (km/h) 177
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 85 / 116
največji navor (Nm pri vrt/min) 270
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 11,75
pnevmatike 205/55 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,7
pospešek 0-100 km/h (s) 13,2
prostornina posode za gorivo (l) 54
prostornina prtljažnika (l) 520 / 2.127
število valjev/ventilov 4 / 8
vrsta motorja turbodizelski
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

10 komentarjev za "Nadgradnja"


Firediver
10 meseci 4 dni nazaj

Ker Kangooja ni več bo Pošta Slovenije nabavila tole kot najbližji približek obstoječim vozilom za poštarje…cena sploh ni problem, bo pač flota 3x manjša.

10 meseci 4 dni nazaj

Pišeš nekaj, kar ni res. Potniškega Kangoo-ja res da ni na voljo pri nas, je pa na voljo tovorna različica. Torej problema ni. No edini “problem” je, ali izberejo Kangoo-ja ali (cenejšega) Expressa.

thunderbolt
10 meseci 4 dni nazaj

Kangoo je sedaj express van, ki je samo v tovorni razlicici-jih je ze kar nekaj na cesti.

10 meseci 4 dni nazaj

1.5 dci je zmogljiv dizelski motor? Se hecate vi gospodje?

meganer
10 meseci 4 dni nazaj

V bistvu bi lahko bil 0.9T 😉

MMNeo
10 meseci 5 dni nazaj

Danes srečal na cesti na AC Trojane. Vozilo pade v oči. Že zadek je nakaj posebnega, kaj šele vse ostalo. Konkureca (berlingo, combo, kangoo,….) mu ne sežejo niti do gležnjev.

meganer
10 meseci 6 dni nazaj

Dacia z značko.

Za moje mnenje sramota za MB.

thunderbolt
10 meseci 5 dni nazaj

Tole dacia ravno ni. Je pa za tako ceno verjetno bolj smiselno nabavit B-ja, ki je pravi MB.

meganer
10 meseci 5 dni nazaj

Korenine so iste pa kakorkoli obračaš.

thunderbolt
10 meseci 5 dni nazaj

Pa zakaj noben ne sikne, da je audi skoda ali pa da je bentley skoda?

 
Dovolj drugačen
Nič skupnega