Poraba 6,9 l/100km Največja hitrost 191 km/h Cena 23.260 eur
Plusi
 • vozne lastnosti
 • pogonski sklop
 • voznikova ergonomija
 • zunanji videz
 • odlično B&O ozvočenje
Minusi
 • cena vozila
 • precej samoumevnih dodatkov ob doplačilu (dežni senzor, avtomatska klimatska naprava, električni pomik zadnjih stekel)
 • skopa prostornost zadaj
 • brez stropnih ročajev

Si predstavljate, da bi nam po žepih večinoma zvonili ekstremno robustni pametni telefoni znamke Cat, kakršne dandanes vidimo le med gradbinci, kmeti in gozdarji? Ter da bi poslovneži hodili na sestanke, obuti v visoke pohodniške gojzarje, v domači kuhinji pa bi gospodinje uporabljale več ali manj le švicarski nožek in taborniški kuhalnik? Hja, nekako tako dandanes vse skupaj izgleda v avtomobilskem svetu, kjer novodobne modne smernice zapovedujejo čedalje bolj avanturistično naravnane produkte. Zatorej ne bodite preveč presenečeni, če boste po novem na cesti uzrli tudi »alpinistično« izvedbo male Fordove Fieste.

Fiesta Goretex 

»Crossoverizacija«, križanje oziroma ustvarjanje športno uporabnih interpretacij se je očitno naselilo prav v vse pore avtomobilskih segmentov, saj najdemo tovrstne kreacije praktično že povsod. Nenazadnje celo pri gosposkem Rolls Royceu, kjer je še pred kratkim kaj takega veljalo za povsem bogokletno oziroma heretično.

Razna SUV vozila in križanci so v tem trenutku pač izjemno popularni, pa četudi gre v osnovi le za avtomobile, ki so dodatno okrancljani s kakšnimi avanturističnimi treking dodatki. Če ne verjamete, poglejte že k Daciji, kjer so še kako zaželene različice Stepway.  Zato ne čudi, da so se s tovrstno idejo poigrali tudi pri Fordu ter ustvarili športno-aktivno linijo Active, ki jo namenjajo (odhajajočemu) Ka-ju, Focusu in Fiesti.

S slednjo sicer niso odkrivali tople vode, saj smo tovrstne žepne križance v preteklosti že videvali (npr. Fabia Scoutline, Polo Cross, Hyundai i20 Active), a se zdi, da dobro pristoji v Fordovo ponudbo, saj se z malimi križanci (beri: Ecosport) vsaj pri nas zaenkrat niso ravno proslavili.

FORD FIESTA ACTIVE 04Kakorkoli že, športno uporabna Fiesta, pri kateri se sicer kakršnekoli resnejše offroad ekskurzije končajo že na malce bolj spolzkem in strmem travniku, je na zunaj moč prepoznati po dodatnih plastičnih oblogah, opcijskih strešnih nosilcih ter unikatnejših 17-palčnih platiščih. Za razliko od običajne Fieste je njena aktivnejša različica od tal odmaknjena za dodatnih 18 milimetrov; Fordovci pa so ji razširili še zadnji kolotek (10 mm), kar naj bi pripomoglo k  povečani stabilnosti na cesti.

In glede na to, da gre za vozilo, ki se bo zelo verjetno vsake toliko časa znašlo na kakšni makadamski cesti (vikend, nabiranje gob, romarska pot), so ga opremili še s prilagojenimi sprednjimi blažilniki s hidravličnim odbojnim zadržalom, kar naj bi pripomoglo k malce bolj udobni vožnji. Slednje je bilo moč potrditi tudi med tokratnim preizkusom, saj se presenetljivo dobro izkaže celo na malce bolj grobih površinah. Pohvalno!

Aktivna zabava

FORD FIESTA ACTIVE 20Najbolj aktivna Fiesta v ponudbi pa ne izgleda avanturistično zgolj na zunaj, temveč zna pokazati esenco (če temu sploh lahko rečemo) terenske samozavesti tudi med samo vožnjo. K temu vsaj malce pripomore poseben vozni režim »Slippery«, ki opazno prilagodi medkolesno elektroniko (zmanjšano vrtenje koles v prazno, preprečevanje podkrmarjenih občutkov v mokrem), zaradi česar postane Fiesta Active  za odtenek bolj suverena na spolzkih podlagah. Omenjeni program sicer niti slučajno ne nadomešča štirikolesnega pogona, a vas zna morda kdaj celo rešiti na kakšnem manjšem zasneženem klančku, kjer bi z običajno različico že imeli težave.

A če sem povsem iskren – treking dodatki gor ali dol – športno uporabna Fiesta se še daleč najbolje počuti na urejenih asfaltnih površinah, kjer pridejo do izraza njene odlične vozne lastnosti. Fordova »fešta« (*fiesta = zabava – špan.) namreč tudi v tej generacijski reprizi velja za eno najbolj vozniško orientiranih vozil, ki riše nasmehe na voznikove ustnice ter kar kliče k napadanju ovinkov. Res pa se višje težišče ter mehkejše blaženje vseeno občuti med malce bolj ostro zapeljanimi zavoji, pri čemer je tudi nagibanje karoserije izrazitejše kot pri običajni verziji. Vseeno navduši z izjemno zanesljivo lego na cestišču ter vzorno komunikativnim volanskim mehanizmom, pri katerem dobi voznik dovolj informacij, kaj se dogaja pod kolesi.

Fiesta (v katerikoli različici) tako že zaradi svojega malce bolj dinamičnega potenciala kar sama od sebe kliče po malce bolj živahnem agregatu. V tovrstno formulo še kako spada znani litrski EcoBoost turbo-bencinski motor(ček) s 125 KM največje moči, ki pripomore, da je lahko tako motorizirani mali Ford uren in posledično tudi uživaški.

FORD FIESTA ACTIVE 23Večkrat nagrajeni agregat, pri katerem specifičen zvok sicer kaj hitro izda, da gre za trivaljnik, s polnimi pljuči zadiha že konkretno pod dvema vrtljajnima tisočakoma (najvišja navorska vrednost 170 Nm že pri 1.500 vrtlj./min.), zaradi česar se izkaže kot prijeten sopotnik tudi sredi mestnih obzidij. Obenem ponuja esenco dizelskih občutkov, saj ga je moč voziti brez težav tudi v zelo nizkih vrtljajih. Kdor pa bo želel izvabiti iz njega kaj konkretnejšega, bo kaj kmalu ugotovil, da se zelo rad in brez večjih težav zavrti tudi proti rdečemu območju, pri čemer mu je v veliko pomoč dovolj natančen in celo rahlo dinamično navdahnjen (kratki gibi ročice) 6-stopenjski menjalnik. Energično preganjanje med ovinki? Brez težav.

Poraba goriva? Če boste med svojimi cestnimi aktivnostmi z njim malce bolj predrzni, bo poraba kaj hitro zrasla nad vrednostjo 8 litrov na prevoženih sto kilometrov, če pa boste nežni, pa lahko brez težav konča pod 7 litri. Menda nekaj k temu pripomore tudi tehnologija izklopa valja.

Za dve Daciji Stepway

Kakršnakoli razmišljanja o omenjenih varčevalnih ukrepih, ki pripomorejo k nižji porabi goriva, so izpuhtela v istem trenutku, ko sem uzrl ceno vozila. Za aktivno Fiesto s tovrstnim motorjem je namreč potrebno pripraviti vsaj (akcijskih!) 17.250 evrov, pri čemer boste morali svojo denarnico dodatno odpreti še za malenkosti, kot so dežni senzor, samozatemnitveno ogledalo, sredinski naslon za roke ter celo električno pomična stekla zadaj, ki stanejo debelih 320 (!) evrov. Testni avtomobil, ki je bil kolikor toliko solidno opremljen (a še vedno ne izdatno), je tako stal več kot 23 tisočakov oziroma toliko kot dva Sandera Stepway. Pa je res vreden toliko?

FORD FIESTA ACTIVE 03Zaradi izjemno samozavestno nastavljene cene, ob kateri sem trdno prepričan, da kupci precej raje pogledujejo k večjim, uporabnejšim in še bolj trendovskim križancem s štirikolesnim pogonom (npr. Suzuki Vitara, Mazda CX-3), tako nekako kar zvodeni dejstvo, da znotraj ponuja izjemno prijeten ambient z odlično voznikovo ergonomijo, solidnim izborom materialov ter blagozvočnim (opcijskim) B&O ozvočenjem.

Skrižana mala Fieste sicer izpade izjemno simpatično in všečno ter ponuja nekoliko drugačno izkušnjo v razredu malih mestnih avtomobilov. A kaj, ko tovrstna »drugačnost« stane le preveč, zaradi česar se bojim, da jo bo velika večina raje iskala pri rivalih.

Tekst in foto: Urban Acman.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Večkrat nagrajeni trivaljnik EcoBoost prepričuje s prožnostjo že pri nizkih vrtljajih ter precejšnjim veseljem do vrtenja. Natančen in odziven 6-stopenjski ročni menjalnik.
  9
 • Notranjost
  Znotraj se najbolj aktivna Fiesta v ponudbi ne razlikuje v nobenem elementu od običajne verzije (razen v tipki, ki omogoča »spolzek« vozni način), kar pa niti ne predstavlja pomanjkljivosti. Odlična voznikova ergonomija, precej utesnjena zadnja klop.
  8
 • Opremljenost
  Čeprav se je pri tokratnem testnem primerku nabralo za kar 6 tisočakov dodatne »navlake«, pa sta še zmeraj manjkala zadenjska kamera ter brezstični ključ. Dokaj skopo opremljena osnovna verzija.
  7
 • Vozne lastnosti
  Fiesta Active navkljub malenkost višjemu težišču ter mehkejšemu vzmetenju v primerjavi z običajnimi verzijami ponuja dovolj vozniške zabave, pri čemer ima udobje tokrat prednost pred dinamiko.
  9
 • Gospodarnost
  Pri tolikšnem znesku, kot je stal tokratni testni primerek, človek pričakuje v tem avtomobilskem segmentu, da gre ali za hot-hatch ali vsaj za znamko, čigar ime je sestavljeno iz črk I, I, M in N.
  5
 • Zmogljivost
  125 EcoBoostovih »žrebcev« je dovolj radoživih, da bo tako motorizirana Fiesta ponudila kanček veselja tudi malce bolj dinamično nastrojenim voznikom.
  8
 • Sklep
  Fordova linija Active prinaša pri Fiesti vselej modno treking opravo, ki je v teh časih zelo zaželena med kupci. A kaj, ko dodobra dvigne samo ceno vozila, zaradi česar prične marsikdo raje pogledovati k večjim in prostornejšim polnokrvnim križancem. Nenazadnje verjetno že k prihajajoči Pumi …
  7.7

Tehnični podatki vozila

cena osnovnega modela (€) 11.830
cena testnega vozila (€) 23.260
dolžina × širina × višina (mm) 4.068 x 1.756 x 1.498
dovoljena masa vozila (kg) 1.685
emisija CO2 (g/km) 114
emisijski razred Euro 6d-temp
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 998
kompresija (1:) 10
masa praznega vozila (kg) 1.166
medosna razdalja (mm) 2.493
menjalnik/pogon 6-stopenjski ročni/spredaj
največja hitrost (km/h) 191
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 92/125 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 170 pri 1.500-4.500
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 10,3
osnovna cena vozila (€) 17.250
pnevmatike 205/45 R17
poraba goriva na testu (l/100 km) 6,9
poraba goriva po ECE (l/100 km) 5,9/4,4/5,0
pospešek 0-100 km/h (s) 10,4
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 311-1.093
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,9 x 82
zavore spredaj/zadaj kolutne/kolutne
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Žepni križanec"


chad
7 meseci 20 dni nazaj

Za tak denar bi moralo zadaj pisat fiesta deluxe. Problem je to čez tri leta tudi naprej prodati za pričakovano ceno glede na novo vrednost.

Firediver
7 meseci 20 dni nazaj

Tablica ne moti več?

Locher
7 meseci 20 dni nazaj

Cena? Kot bi se trudili, da dosežejo butično prodajo.

ban
7 meseci 20 dni nazaj

Kakšna cena. Za tak denar dobiš že rang večji avto.

mrtwelvetrees
7 meseci 20 dni nazaj

Škoda da je tako drag, drugače mi je všeč.

 
Druga generacija?
Druga dimenzija