Poraba 5,5/11,1/7,1 l/100km Največja hitrost 208 km/h Cena 43.130 eur
Plusi
 • motor
 • kombinacija udobja in vozne dinamike
 • svetilnost žarometov (LED)
 • uporabnost in prilagodljivost notranjosti
 • štirikolesni pogon
 • notranja prostornost
 • opremljenost
Minusi
 • odzivnost tipala za dež
 • nizko odpiranje prtljažnih vrat

Tokrat preizkušena Mazda CX-5 CD184 AWD AT Takumi Plus je bila najboljša Mazda v številnih pogledih. Žal je to dejstvo prineslo s sabo tudi davek, njeno ceno. Test.

V številnih pogledih CX-5 ni prva med Mazdami. Tako jo po dolžini prekaša Mazda6, v vse smeri pa sta večja še CX-8 in CX-9. Pri tem je CX-8 pravzaprav podaljšani CX-5, namenjen prvenstveno Mazdinemu domačemu japonskemu ter nekaterim azijskim trgom. Še večji od nje je CX-9, ki je z več kot petimi metri zastavonoša med Mazdinimi SUV-i v pravem pomenu besede. Upoštevajoč slednje je skoraj pričakovano njegova prodaja osredotočena predvsem na kitajski in ameriški trg, ki sta naklonjena velikim cestnim terencem.

Nadoknadi

Mazda_CX-5_CD184_Takumi_Plus_23Neodvisno od konkretnih podatkov, je CX-5 tudi ob zmernih zunanjih merah v notranjosti še vedno zelo prostoren avto – tako na ravni osebnega občutka prostornosti kot tudi z dejansko odmerjenimi litri in centrimetri. Osnovni prtljažnik s 506 litri sicer res ni razredni rekorder, a morebitni manko v primerjavi z največjimi med sebi podobnimi nadoknadi z votlino pravilne oblike, kakovostno obdelavo ter v razmerju 40:20:40 deljivim naslonom sedežne klopi, ki ga lahko človek enostavno zloži z enim samim prstom. Povsem zložen naslon tvori skoraj popolnoma ravno dno skupnega prtljažnika, za prtljago pa je takrat na voljo (še vedno sicer morda res ne rekordnih, a vseeno sila uporabnih) 1.620 litrov prostora.

Na ravni razrednih rekorderjev

Mazda_CX-5_CD184_Takumi_Plus_22Vrsto naprej, na sedežni klopi druge vrsti, postreže s prostorom na ravni razrednih rekorderjev. Centimetrov tako ne bo zmanjkalo v nobeno smer, kar, upoštevajoč opremljenost testnega primerka tudi s strešnim oknom, v tem razredu ni prav samoumeven dosežek. Občutek odlične prostornosti se ponovi tudi v prvi vrsti, saj se tam še tako velik voznik ali sovoznik nikakor ne bosta mogla pritoževati nad odmerjenim prostorom v vse smeri.

Urejeno

Mazda_CX-5_CD184_Takumi_Plus_05Poleg odmerjenih centimetrov zaznamujeta voznikovo delovno mesto tudi zelo dobra ergonomija in vsesplošna ureditev. Že res, da na prvo žogo zmoti namestitev nekaterih stikal levo spodaj ob volanski obroč, a so ti, v zagovor Mazdi, namenjeni sistemom in pripomočkom, ki se jih voznik resnično redko poslužuje, oziroma jim poveljuje le ob zaustavljenem avtu. Spredaj levo hvalim še odličen položaj za volanom, ki si ga bo s pomočjo izdatno nastavljivega volanskega obroča in (električno) nastavljivega sedeža lahko prilagodil vsak voznik po lastnih željah.

Novo s starim

Mazda_CX-5_CD184_Takumi_Plus_07Po dveh letih od vpeljave aktualne generacije CX-5 so Japonci zamenjali oziroma nadgradili merilnike. Ti so po novem, enako kot pri Mazdi6 in v čisto novi Mazdi3, kombinacija klasičnih merilnikov in računalniškega zaslona za prikaz določenih podatkov potovalnega račinalnika ter hitrosti vožnje. Zadeva v povprečju deluje dobro pregledno, je pa res, da bo nov uporabnik rabil nekaj časa, preden bo znal učinkovito poiskati posamezen podatek. V oči mi je padel še osvežen izgled stikal klimatsko-prezračevalnega sistema. Čeprav so nadgradili omenjena dva elementa na armaturni plošči, pa ostaja nedotaknjen večopravilni sistem, ki tako (žal še) ni nadgrajen na različico, kakaršno sem imel priložnost srečati v čisto novi Mazdi3.

Zelo verjetno

Mazda_CX-5_CD184_Takumi_Plus_11V nosu testnega modela se je vrtel najmočnejši dizel v Mazdini ponudbi –  2,2-litrski štirivaljnik Skyactiv-D, ki so mu v sklopu tretmaja čiščenja izpuha dvignili največjo moč s 175 na 184 KM, nazivni navor pa iz 420 na 445 Nm. Njegovo delovanje še naprej spremlja za dizle zelo dobra kultiviranost, ki ji dodatno piko na i primakne še, vsaj v mojih očeh, zelo dobro uspela združitev s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom. Pri pogonskem sklopu kot celoti hvalim odlično zanašanje menjalnika na motorno prožnost, dovolj dobro odzivnost ter odlično kultiviranost in udobje delovanja. Pod črto lahko zato to opcijo pogonskega sklopa vsekakor priporočim, a mislim tudi, da, upoštevajoč moje izkušnje z modelom prve generacije v navezi s 150-»konjsko« motorizacijo in ročnim menjalnikom, zelo verjetno novemu CX-5 odlično pristoji tudi šibkejša opcija dizla CD150.

Slaba stran

Mazda_CX-5_CD184_Takumi_Plus_35Ne razumite me narobe, najboljša motorizacija v CX-5 absolutno godi, a je žal povezana z manj prijetno platjo, s ceno. Slednjo je v preizkušenem primerku zaznamoval še trenutni absolutni vrh med paketi opreme pri Mazdi, Takumi Plus. Ta sicer res ne pušča odprte nikakršne želje po opremi, saj vključuje usnjeno oblazinjenje, ogrevane sedeže spredaj in zadaj, prezračevana prednja sedeža, ogrevan volanski obroč, navigacijo, aktivni tempomat, vse možne varnostno-vozne pomočnike in še kaj. Na žalost pa imanašteto obilje za posledico družinski denarnici neprijazno ceno.

Očitno je res

Mazda_CX-5_CD184_Takumi_Plus_34In ravno zaradi slednje imam nekako občutek, da bo natančno takšnih, najboljših Mazd na slovenskih cestah bolj malo. Razlog za to pa jasno ni, da avtomobil ne bi bil odličen – ravno nasprotno. Očitno je tako dober, da ga Japonci nočejo prodajati za zmernejši kupček denarja. Že res, da tudi na slovenskih cestah videvam vse boljše in predvsem dražje avtomobile, a močno dvomim, da so pogosto financirani iz družinskih proračunov. Ker je, oprostite, dobrih štirideset evrskih tisočakov za družinski avto kljub vsemu zelo veliko denarja. In tako zaključujem pri področju, na katerem sem se ponovno vprašal: kam hudiča bezljajo današnje cene avtomobilov? Očitno bo meja res nebo …

Besedilo in fotografija: Peter Humar.

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Izredno kultiviran pogonski sklop v vseh pogledih. Četudi najmočnejši dizel in avtomatika prepričata, imam sam zelo dobre izkušnje tudi z ročnim menjalnikom in 150-»konjsko« opcijo dizla Skyactiv. Predvsem iz cenovnih razlogov bi sam z lahkoto posegel po slednji.
  10
 • Notranjost
  Prostorna tako po občutku kot tudi z litri in centimetri. Navduši z odlično prilagodljivostjo in uporabnostjo.
  10
 • Opremljenost
  Edina stvar, ki je Takumi Plus nima, je masaža sedežev. A da bi mu zato dal oceno 9, bi bil nesmisel. Se pa poraja vprašanje, če družinski avto res rabi vse te dodatke. Sam pravim, da ne. Zato bi, zopet predvsem iz finančnega razloga, raje posegel po srednji opremi.
  10
 • Vozne lastnosti
  Vsekakor eno najbolje uravnoteženih podvozij med sebi enakimi, tako da tudi več ur trajajoče poti z njim minejo v duhu udobja in sproščenosti. Četudi je na papirju dobro pripravljen na to, pa sam z njim ne bi dirkal skozi ovinke. Za to je preprosto pretežak in okoren.
  8
 • Gospodarnost
  Več kot 43.000 evrov je veliko denarja za družinski avto. Že res, da ponuja v zameno veliko vsega, a vseeno.
  7
 • Zmogljivost
  Nazivnih 184 KM in 445 Nm godi tako na papirju kot tudi na cesti. A bi sam vseeno - drži, spet zaradi financ, ampak tudi, ker je 150 KM resnično več kot dosti moči zanj - posegel po različici CD150 in ročnem menjalniku. Slednji poskrbi, da se avto, vsaj po mojem občutku, zgane podobno dobro kot močnejši v povezavi z avtomatikom.
  8
 • Sklep
  Čeprav sta najmočnejša motorizacija in najboljša oprema na papirju, pa tudi v praksi, še tako zapeljiva, sam menim, da res ni smiselno posegati tako visoko. Vse glavne odlike Mazda CX-5 premore tudi v povezavi s šibkejšim dizlom. Mazdini ročni menjalniki so ravno tako že kar pregovorno prijazni do uporabnika. Da avto nima usnjenega oblazinjenja in da ventilacija ne hladi hrbta in stegen v poletni pripeki, pa človek tudi lahko preživi v zameno za prihranjen kupček denarja.
  8.8

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 43.130
dolžina × širina × višina (mm) 4.550 × 1.840 × 1.680
dovoljena masa vozila (kg) 2.235
emisija CO2 (g/km) 145
gibna prostornina (cm3) 2.191
kompresija (1:) 14,4
masa praznega vozila (kg) 1.745
medosna razdalja (mm) 2.700
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni/štirikolesni
največja hitrost (km/h) 208
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 135 (184) pri 4.500
največji navor (Nm pri vrt/min) 445 pri 2.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom brez napak
obračalni krog (m) 12,0
osnovna cena vozila (€) 42.290
pnevmatike 225/55 R 19
poraba goriva na testu (l/100 km) 5,5/11,1/7,1
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,2/5,1/5,5
pospešek 0-100 km/h (s) 9,6
prostornina posode za gorivo (l) 58
prostornina prtljažnika (l) 506-1.620
število valjev/ventilov 4/16
vrsta motorja turbodizelski
vrtina × gib (mm) 86,0 × 94,2
zavore spredaj/zadaj kolutni (hlajeni)/kolutni
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Vse višje"


Ivan36
9 meseci 29 dni nazaj

Prejle se je ena CX5 spodaj na parkirišču ustavila, bela in sem se vprašal kam vse folk denar meče?!

xxl
9 meseci 29 dni nazaj

Pa veš zakaj? Ker lahko. 😉

Ivan36
9 meseci 29 dni nazaj

Mhm, da pa moraš 2x pogledati keri model oziroma znamka je za 40.000€ + je pa malo mimo!

xxl
10 meseci 23 ur nazaj

Avto kateri mi ni všeč, za to ceno imam drugo izbiro, meni ljubšo. Pika. Zato niti testa nisem prebral.

Firediver
10 meseci 21 ur nazaj

..in če Alfa bankrotira, ne boš prebral nobenega testa več?

xxl
10 meseci 14 ur nazaj

Saveda bom, tistega kateri me zanima. Recimo od CX30 181X.

frgo
10 meseci 1 dan nazaj

pol članka o visoki ceni (ne da cena ni visoka), v testu zares bolno dragega focusa pa o ceni niti besede

chad
10 meseci 1 dan nazaj

Za tak denar bi lahko vtaknili ZF-ov 8-stopenjski avtomatik.

cashy
10 meseci 2 dni nazaj

dober opis! Imam pa še vprašanje: koliko pa bi prihranil, če bi vzel 150KM dizel z ročnim menjalnikom in srednjo stopnjo opreme? Ocenjujem, da bi me tak CX-5 prišel 37k-38k €.
Po drugi strani imam občutek, da si redko katera družina privošči avto nad 30k €, če pa so tega finančno sposobni, pa dvomim, da bi jim pri takih visokih zneskih kak hud pomislek delala razlika v ceni me 38k ali 43k €. Je precej težja dilema pri tistih, ki razmišljajo o avtu za 15 ali 20k €, kot ljudmi, ki kupujejo avto ranga 40k€ +- par jurjev…

 
Ukročeni konji
Osnove

Več vsebin

Novice

Mazda draži s skico nove CX-3

Novice

Mazda2 pred vrati

Predstavitve

Mazda 6: slovenska predstavitev

Testi

Mazda CX-5 CD150 AWD Attraction – Sladka skušnjava