Pariz

Brez posebnega pompa in razkošja

Pariz je letos septembra, kot vedno, živahen in poln barv, vonjav ter ljudi z vseh vetrov. Po drugi strani pa smo se ob koncu prvega dneva avtomobilskega salona s Kristino in Gašperjem strinjali, da je tokratni avtomobilski dogodek nekoliko bolj mlačen, kot smo pričakovali.

Spet bi sicer lahko odprli debato o tem, ali Evropa v resnici potrebuje dva avtomobilska salona na leto, ampak to niti ni naš namen. Kot to naredimo običajno, smo ob zaključku dneva sedli za mizo in skušali strniti misli o vsem, kar smo videli čez dan. Ne razumite nas narobe, kljub odsotnosti nekaterih avtomobilskih proizvajalcev so razstavne hale v Porte de Versailles še vedno polne, a vseeno ne tako živahne kot smo bili navajeni.

Peugeot 5008_1
Peugeot 5008

Na pariški avtomobilski salon so se, razumljivo, bolj vneto pripravljali francoski proizvajalci avtomobilov, med katerimi sta letos z novostmi prednjačila Peugeot in Citroën iz skupine PSA. Pri Peugeotu je bilo večji del dneva praktično nemogoče v miru sesti v novi 5008, saj je bil poln kolegov, ki so preverjali vse postavitve sedežev in občutek sedenja od voznikovega pa vse do šestega in sedmega sedeža. Podobno, a vseeno nekoliko manj, je bilo gneče v Peugeotu 3008 s posodobljeno postavitvijo i-Cockpita.

Pri znamki Citroën je bila glavna zvezda tretja generacija C3, ki je od simpatičnega C4 Cactus prevzel najbolj prepoznavne oblikovalske elemente in se spremenil v še bolj atraktiven urbani avtomobil.

Če smo vsi nekako nestrpno pričakovali prvi stik z deseto generacijo Honde Civic, jo je danes povsem zasenčil atraktivni prototip Type-R, nad katerim se je naslajala večina prisotne publike. Z nami vred, seveda.

Toyota CH-R_3
Toyota CH-R

Japonski nastop atraktivnega oblikovanja je dopolnila produkcijska različica kompaktnega športnega terenca Toyote C-HR, ki si je pod žarometi prav tako nabrala precejšnjo publiko. In ob poslušanju Akia Toyode na znamkini tiskovni konferenci smo se lahko ponovno prepričali, da, vsaj dokler bo karizmatični gospod trdno za krmilom največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov, pri znamki ne bodo imeli dolgočasnih modelov.

To nas izredno veseli. Ob prihajajoči različici Audija Q5 smo se namreč spraševali, do kje še lahko seže subtilno preoblikovanje te nemške znamke in kdaj se bodo celo najbolj zapriseženi ljubitelji naveličali vedno ene in iste zgodbe. Verjamemo, da je pod površjem veliko novosti in izboljšav, a si kljub temu želimo, da bi jih bilo več videti tudi na zunaj.

Med bolj zanimivimi novostmi smo si ogledali še Nissan Micro, pa novo generacijo Hyundaija i30 in Kie Rio, precej zanimanja pa je požela tudi peta generacija Land Roverja Discovery.

Volkswagen I.D._1
Volkswagen I.D.

Prav posebno mesto so si tokrat zaslužili koncepti električnih avtomobilov. Kot smo napovedovali že pred otvoritvijo, je Mondial de l’Automobile 2016 v znamenju električne mobilnosti, kar se pozna tudi pri najbolj zanimivih projektih, ki so jih predstavili avtomobilski proizvajalci.

Pri Renaultu so se množice zbirale okrog futurističnega električnega Tresorja, ki si ga pravzaprav težko predstavljamo kot karkoli splošno uporabnega, bolj kot filmsko vizijo prihodnosti. Po drugi strani sta Volkswagnov I.D. in Mercedes-Benzov EQ že bolj podobna nečemu, kar bi se na cestah lahko znašlo v naslednjih petih letih, le da so se pri Volkswagnu odločili za interpretacijo v razredu svoje najbolj priljubljene kombilimuzine, pri Mercedes-Benzu pa koncept umestili v trenutno najhitreje rastoči segment športno terenskih avtomobilov.

Za konec pa še ščepec ali dva luksuza. Povsem odprtih ust in široko razprtih oči smo ostali ob pogledu na fantastični koncept Mercedes-Maybach 6, na katerem je impozantno pravzaprav vse – od velikosti, do razmerij, barv in skupnega vtisa. Pri dragih superšportnikih pa letos niti ni bilo treba premišljevati: Ferrari LaFerrari Aperta je naša prva, druga in zadnja izbira.

Avtomobilizem.com (Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pariz 2014
Iz Pariza o visokih petah in športnih copatih